söndag 5 februari 2017

Karelska piroger

"Ska man äta dom här? Dom ser ut som tofflor!" sa min man när jag gjorde pirogerna första och enda gången. Dom är jättegoda och mättande, särskilt med äggsmör på!

  • 2 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 3 dl rågmjöl
  • 2 ¼ dl rågsikt
  • 1 liter osötad risgrynsgröt
  • 50 g smält smör

Blanda vatten och salt plus mjölsorter och arbeta till en smidig deg. Gör en rulle av degen och skär den i 20 bitar. Kavla varje del mycket tunn till ovaler och trava plattorna på varann med lite mjöl emellan.
Borsta bort mjölet och lägg drygt 2 msk gröt på mitten av varje platta. Vik in kanterna och krusa till dem lite med hjälp av tummen och pekfingret. Fyllningen ska vara synlig i mitten. Grädda i 250° i 10 min. Pensla efteråt med smält smör.

Servera varma med smör eller äggsmör (3 grovhackade hårdkokta ägg + 100 g mjukrört smör).

Pirog utan äggsmör

Inga kommentarer: