fredag 6 februari 2009

Tomas pastasås

Ett recept min syster fått av en granne som är kock. Inget för den som inte gillar vitlök, gräddiga såser eller tomater.

Receptet deltog i en skoltävling med recept med internationell anknytning i Härryda kommun. Receptet vann i kategorin svenskt och serverades i alla skolor i kommunen som fredagsskolmat under Europaveckan i maj 2003.


  • 1 burk skinka
  • en halv purjolök
  • 3-4 färska tomater
  • 3-5 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • en burk creme fraiche, 2 dl
  • 3 dl vispgrädde
Skölj purjolöken och skiva den. Skär skinkan i tärningar. Skålla tomaterna genom att doppa ner dem i kokande vatten och kyl i kallt vatten. Skala dem och skär i tärningar.

Fräs purjolöken i smör i en kastrull tillsammans med den pressade vitlöken. Pudra över vetemjölet och späd under omrörning med mjölken. Tillsätt creme fraiche och grädde och låt såsen sjuda upp under omrörning. Lägg ner skinka och tomattärningar och låt såsen sjuda upp igen under försiktig omrörning. Smaka av med svartpeppar och salt.

Servera till nykokt favoritpasta och en grönsallad.


Nu har jag även placerat min blogg på bloggkartan.se!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

Maria Falegård sa...

Hittade hit från bloggkartan. Kommer gärna tillbaka igen. :-) //Mia

Anonym sa...

Låter jätte gott