måndag 2 februari 2009

Marockansk köttgryta med couscous

En mustig gryta med flera smakrika kryddor i som tillsammans lyfter hela grytan.

  • 1 kg strimlad nötbog
  • 2 msk olja
  • 300 g lök i klyftor
  • 1 chili, finhackad
  • 1 msk spiskummin, mald
  • 2 tsk koriander, mald
  • 2 tsk ingefära, torkad mald
  • 2 tsk gurkmeja
  • 1 msk salt
  • 1 msk socker
  • 2 krm cayennepeppar
  • 300 g morötter i grova skivor
  • 5 dl färsk hackad bladpersilja
  • 5 dl vatten
  • 2 burkar hela tomater
Fräs lök och kryddor i oljan i en gryta. Lägg i persilja mot slutet. Tillsätt morötter, vatten, salt, socker och tomater. Låt grytan koka upp. Lägg i tärnat kött, lite i taget så att grytan kokar hela tiden. Låt grytan sjuda under lock ca 45 min. Smaka av med salt och peppar.

Servera grytan med couscous, strimlad squash, kikärter, meze-yoghurt och bruna russin.


image22

I de nordafrikanska länderna Marocko, Algeriet, Libyen och Tunisien används ofta en tagine vid tillagning av maten. De tillverkas av lera och tål värme mycket bra.

På samma sätt som vår nordiska lergryta tillagas maten på låg värme under lång tid och ger på så sätt en mustig gryta med mört kött.

Här kan du läsa mer om lergrytor.

Inga kommentarer: