måndag 2 februari 2009

Indiska köttbullar

Köttbullar är inte någon svensk "uppfinning". De här indiska är gjorda av lamm-färs och serveras ihop med en kryddstark sås. Rätten kräver en hel del förberedelser och innehåller kryddor som du antagligen inte har hemma. Men när du väl inhandlat dem så räcker de ett tag.

Köttbullarna
  • 450 g lammfärs eller nötfärs, finmald
  • 1/2 tsk salt
  • 1tsk kummin, mald
  • 1 tsk korianderfrön, malda
  • 1/4 tsk garam masala
  • 1/8 tsk cayennepeppar
  • 2 msk finhackad persilja
  • 3 msk yoghurt naturell
Blanda alla ingredienser och forma smeten till köttbullar. Lägg undan på ett fat.

Såsen
  • 5 vitlöksklyftor
  • en 2.5 cm stor bit ingefära eller 2 tsk mald torkad
  • 1 tsk kummin, mald
  • 1 tsk korianderfrön, malda
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1/8 tsk cayennepeppar
  • 5 msk olja
  • en kanelstång
  • 6 kardemummakapslar eller 1 tsk frön
  • 6 hela nejlikor
  • 1 stor lök, finhackad
  • 1 burk krossade tomater
  • 4 msk yoghurt naturell
  • 1/2 tsk salt
  • 2-3 dl vatten
Krossa vitlök och ingefära i mortel eller mixer, blanda i ett par msk vatten och kummin, koriander, paprika och cayenne.

Hetta upp oljan på medelvärme i en stor gryta, lägg i kanel, kardemumma och nejlikor och låt fräsa några sekunder. Lägg i löken och låt den brynas till röd-brun färg, rör om hela tiden så det inte bränns.

Häll i vitlöksmixen och tomaterna, låt koka ihop en del så det inte är så mycket vätska kvar. Blanda då ner yoghurten en sked i taget. Låt varje "sked" koka ihop med såsen innan du tar nästa sked. Häll på vattnet och saltet och lägg i köttbullarna. Se till att alla bullar täcks av såsen, häll annars i lite vatten. Låt bullarna sjuda på svag värme ca 25 min, rör om försiktigt då och då. Mot slutet av koktiden ska du höja värmen och koka ihop såsen lite. Rör i botten så det inte bränns vid.

Serveras bäst tillsammans med kokt ris, gärna indiskt basmati-ris.


image24

I Indien äter man oftast de här köttbullarna som cocktail-tilltugg.

Inga kommentarer: