tisdag 15 december 2009

Knäckebröd

Det tar lite tid att baka sitt egna knäckebröd men det har man igen efteråt. Se till att du har din make/maka/vän/mamma/syster/bror eller annan favoritperson med dig vid baket. Det blir inte bara trevligare, det går så mycket lättare om en kavlar kakorna och den andre gräddar dem.
Knäckebrödet håller sig bäst i ugnen där det håller sig torrt. Men glöm för allt i världen inte att ta ur knäckebrödet innan du ska använda ugnen nästa gång!


  • 50 g smör eller margarin
  • 1 liter vatten
  • 50 g jäst
  • 4 msk sirap
  • 1 msk salt
  • 1 liter rågmjöl
  • 1 liter grahamsmjöl
  • 0,5 liter vetemjöl special
Smält smöret i en kastrull, häll i vattnet och låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Lös jästen i lite av vattnet, häll sedan i resten. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen smidig, gärna 10 min i maskin. Låt jäsa till dubbel storlek.

Dela degen i 32 bitar. Arbeta ihop varje bit till en rund bulle och kavla ut, först med vanlig kavel och sedan med kruskavel. Kakorna ska vara mycket tunna.

Grädda på varm plåt. Har kakorna blivit riktigt tunt utkavlade räcker det med en gräddningstid på 2 min på översta falsen i 275 grader.

Före gräddning

Högst upp i ugnen

Färdiggräddade
Det gör inget om kakorna inte blivit så hårda för när du förvarar dem i ugnen så blir de hårda där.

Inga kommentarer: