- 210 g smör
- 2½ dl socker eller brun farin
- 3 ägg
- 4 dl vetemjöl
- skalet av 1 citron
- saften av ½ citron eller 3 msk sherry
- 1 påse syltade apelsinskal
- ev 1 påse suckat
- 3 dl blandat russin, dadlar, fikon, katrinplommon, allt hackat
- 1 dl mandel eller nötter, allt grovhackat
Rör rumsvarmt smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen ett i taget, rör om bra emellan. Blanda i rivet citronskal samt saft eller sherry.
Blanda frukten och mandeln med mjölet och tillsätt i smeten. Rör om väl.
Lägg smeten i väl smord och bröad avlång form. Grädda i 200 grader 50-60 min. Täck med bakplåtspapper de första 15 min.
Låt svalna i formen. När du förvarar kakan kan du eventuellt fukta en handduk med konjak och linda in kakan i den, linda sedan aluminiumfolie ytterst. Annars duger säkert en plastpåse bra!
Kakan mår bäst av att ligga några dagar innan den äts.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar