tisdag 15 december 2009

Saffranskakor med apelsin och mandel

Kombinationen av saffran och apelsin är en riktig höjdare!
  • 150 g smör
  • 4 dl mjölkimage12
  • 2 pkt saffran
  • 1/2 tsk salt
  • 50 g jäst
  • 1 ägg
  • 1 1/2 dl vit sirap
  • ca 16 dl vetemjöl
  • 250 g mandelmassa
  • rivet skal av 1 apelsin
  • 75 g smör
  • 1 ägg
  • 2 msk pärlsocker
  • 25 g mandlespån, ca 1/2 dl
Smält smöret och tillsätt mjölken och låt blandningen bli 37 grader. Tillsätt saffranet. Om saffranet inte är pulvriserat, stöt det i en mortel tillsammans med saltet. Häll i en del av degvätskan i morteln.

Finfördela jästen i en bunke och tillsätt degvätskan. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt ägg, vit sirap och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig. Strö över vetemjöl och låt jäsa under bakduk i ca 40 min.

Riv mandelmassan grovt och apelsinskalet fint. Blanda med smöret. Kavla ut degen till två rektanglar 50x35 cm. Fördela och bred ut fyllningen. Rulla ihop längs långsidan och skär ca 12 bitar av varje rulle.

Kläm fast ett bakplåtspapper i bottnen på två formar med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Smörj kanterna. Ställ bullarna glest i formarna. Låt dem jäsa ca 30 min. Sätt under tiden på ugnen på 200 grader. Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker och mandelspån. Ställ ugnsgallret med kakorna på ugnsbotten och grädda ca 35 min.

Recept och bild från Allt om mat's julnummer 1992


julavdelare

Inga kommentarer: