tisdag 15 december 2009

Gertruds kaka

En kaka för dig som älskar kombinationen choklad-apelsin. En lite udda kaka som inte innehåller något mjöl utan ströbröd. Kakan kan då bli glutenfri med glutenfritt ströbröd.
  • 4 ägg
  • 3 dl socker
  • 100 g mald mandel
  • 1½ dl ströbröd, ev glutenfritt
  • rivet skal av 1 apelsin
  • 125 g smält smör
  • 1 dl grädde
  • blockchoklad
Dela äggen, rör äggulor och socker fluffigt. Blanda mandeln med ströbrödet och apelsinskalet. Rör ner smör och grädde i ägg-/sockersmeten. Tillsätt ströbrödsblandningen.

Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten. Häll i bröad springform. Grädda i 175 grader ca 1 timme.

Stjälp upp kakan varm på ett fat. Riv chokladen grovt och strö över den varma kakan. Bred ut chokladen eller låt den kallna som den är.

Kakan är mycket hållbar och saftig länge.


Inga kommentarer: