onsdag 2 december 2009

Dansk leverpastej

Redan som barn tyckte jag mycket om den här pastejen, trots att den har en tydlig leversmak. Leversmaken kan dämpas genom att man lakar ur levern i mjölk i ett dygn eller att man ökar mängden socker.
  • 500 g svinlever
  • 200 g späck
  • 2 små gula lökar
  • 5 rensade ansjovisar
  • 2 ägg
  • 1-3 tsk socker
  • salt, vitpeppar
Panad:
  • 150 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk eller gräddmjölk
Skölj levern, skär den och det andra i mindre bitar och mal i köttkvarn med finaste skivan. Gör panaden och låt den kallna. Arbeta in levermassan, uppvispade ägg och smaksätt väl med kryddorna. Häll smeten i folieformar och sätt på lock.

Frys pastejen rå och ta fram och tina en form innan du bakar den.

Baka pastejen i vattenbad i ugn 250 grader i ca 45 min.

julavdelare

2 kommentarer:

My sa...

Jätte mysig blogg :)

Chezsofia sa...

Verkar jättegott, har funderat på att göra egen pastej till jul. Sparar ditt recept som inspiration!