tisdag 15 december 2009

Fruktkaka

Traditionsenligt gjorde mamma den här kakan inför varje jul. Och traditionsenligt varje jul var det ingen som åt av den. Undrar varför...
  • 210 g smör
  • 2½ dl socker eller brun farin
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • skalet av 1 citron
  • saften av ½ citron eller 3 msk sherry
  • 1 påse syltade apelsinskal
  • ev 1 påse suckat
  • 3 dl blandat russin, dadlar, fikon, katrinplommon, allt hackat
  • 1 dl mandel eller nötter, allt grovhackat
Rör rumsvarmt smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen ett i taget, rör om bra emellan. Blanda i rivet citronskal samt saft eller sherry.

Blanda frukten och mandeln med mjölet och tillsätt i smeten. Rör om väl.

Lägg smeten i väl smord och bröad avlång form. Grädda i 200 grader 50-60 min. Täck med bakplåtspapper de första 15 min.

Låt svalna i formen. När du förvarar kakan kan du eventuellt fukta en handduk med konjak och linda in kakan i den, linda sedan aluminiumfolie ytterst. Annars duger säkert en plastpåse bra!

Kakan mår bäst av att ligga några dagar innan den äts.

julavdelare

Inga kommentarer: