måndag 23 november 2009

Morfars västgötakorv

En smakrik grynkorv med karaktär. Ger ca 2½ kg korv.
  • ½ kg korngryn
  • vatten till blötläggning
  • ½ kg älg- eller nötkött
  • 750 g fläskkött
  • 250 g späck
  • 1 liten gul lök
  • 1½-2 msk salt
  • 1-1½ msk finstött hel vitpeppar
  • 1½-2 msk finstött hel kryddpeppar
  • 1-1½ msk malda kryddnejlikor
  • ca 3½ dl vatten
  • ca 3-4 meter krokfjälster
Låt korngrynen svälla i rikligt med vatten över natten eller ett dygn.

Förbered fjälstren. Är de torkade och saltade måste de läggas i rikligt med kallt vatten över natten. Kontrollera att de är hela genom att trä upp dem på vattenkranen och sedan försiktigt spola kallt vatten igenom dem. Klipp av vid eventuella läckor.

Skär köttet i mindre bitar. Dela späcket i mindre bitar. Skala och klyfta löken. Mal köttet, späcket och lökarna.

Häll bort överflödigt vatten från de svällda korngrynen och blanda dem med det malda. Blanda i salt, peppar samt nejlikor. Arbeta alltsammans till en smidig färs. Späd under tiden med vattnet till en ganska lös smet.

Fyll fjälstren ganska löst med smeten. Det är viktigt att kvarnen är jämnt fylld hela tiden, annars blir det lätt blåsor i korven. Knyt av med krympt bomullsgarn till lagom stora korvar.

Korven kan djupfrysas rå eller kokt 3-4 månader. Den kan också förvaras rå i saltlake ca 1 vecka i kylskåp.


julavdelare

Skriv ut receptet (pdf)                                                                                              Recipe in english




Inga kommentarer: