måndag 1 mars 2010

Surt är sunt

I söndagens G-P står en artikel om hur nyttigt det är att äta syrade grönsaker. Du minns kanske mitt tidigare inlägg om att jag gjort en burk surkål, i november. Den blev mycket god men litet för salt. Idag återstår endast denna lilla burk som jag ska använda när jag gör Hairy Bikers' transsylvaniska kåldolmar. Återkommer med recept och bild på det.






 I artikeln står det om just surkålens nyttiga verkningar:
  • Innehåller C-vitamin, antioxidanter och B-vitaminer, bland annat B12
  • Ger lågt GI till hela måltiden
  • Gör maten mer lättsmält
  • Gör att laktosintoleranta kan äta mjölk
  • Ökar upptaget av mineraler som järn och zink men även vitamin A och jod
  • Hjälper de goda magbakterierna
  • Bekämpar sjukdomsalstrande bakterier
Så go'vänner, gör dig en burk surkål, baka bröd med surdeg, ät yoghurt och filmjölk och bjud familjen på isterband till middag så gör du både ditt matsmältningssystem och resten av kroppen en tjänst!

Inga kommentarer: