måndag 29 mars 2010

Bohuslänsk äggost

Inte en påsk utan äggost! Ljuvligt mild i smaken och med sötsyrlig rårörd svartvinbärssylt till. Jag är uppväxt med äggost då min mamma tidigt lärde sig av en väninna hur man gör. Det är dock en sak som förbryllar mig: mamma växte upp i Sundsvall och väninnan bodde i Östersund. Hur i hela friden kom de på tanken att göra denna bohuslänska rätt? Nåväl, här är receptet.

  • 4 liter standardmjölk
  • 6 dl gräddfil
  • 12 ägg
  • 2-3 msk socker + 0,5 tsk vaniljsocker
  • en äggostform (eller en stor sil)
På långfredagen häller du i en stor kastrull (på minst 6 liter) mjölken. Knäck äggen i en stor skål. Häll i gräddfilen i skålen och vispa ihop äggsmeten. Häll äggsmeten i kastrullen och rör runt så allt blandas.


Ställ kastrullen på lagom stor platta på drygt medelvärme. Nu kommer den jobbiga delen av tillredningen: med en rakändad slev rör du hela tiden i botten av kastrullen, annars fastnar det lätt och blir bränt. Rör hela tiden tills du ser att massan koagulerar - massan ser ut att skära sig och det blir små klumpar. Detta tar ca 30-40 min.


När massan börjat skära sig rör du vidare i ett par minuter för att sedan dra av kastrullen från värmen. Lägg då på ett lock och låt kastrullen stå ifred i en kvart.


Nu till den pilliga delen: med hålslev tar du upp äggostmassan och fördelar ut i ett ca 2 cm tjockt lager i äggostformen, som du ställt på en bricka eller ett fat. Strö över lite vanilj/sockerblandning.


Fortsätt på samma sätt tills massan är slut. Ur hålen på formen rinner så sakteliga vasslen ur och ner på brickan/fatet. Täck alltihop med plastfolie och ställ kallt över natten. Titta till äggosten ett par gånger så att inte vasslen rinner över brickan/fatet.


På påskaftonen ska du stjälpa upp äggosten på ett fat. Det gör du lättast genom att lägga fatet ovanpå formen och sedan försiktigt vända på hela kalaset.

Serveras med rårörd svartvinbärssylt eller din egen favoritsylt, dock rekommenderar jag en sötsyrlig sylt eftersom det kontrasterar så bra till den milda äggostsmaken.

PS Har du ingen äggostform kan du använda en stor sil istället. Det blir inte lika snyggt, men...

Äggostformen jag använder är köpt på Boyesen (e d) i Kungälv för 30 år sedan. Idag är det svårt att få tag på nya formar men det går! Här eller här kan man beställa en klassisk stjärnformad äggostform i plast.
,


Läs även andra bloggares åsikter om

4 kommentarer:

Titti sa...

Väninnan som lärde mamma att göra äggost var grannfrun i Mölnlycke.
I Östersund fanns både mjölkkor, höns och svarta vinbär!
Storasyster

Daisy sa...

Jaha, var det hon! Fast väninnan i Östersund var ju både mamma och grannfrun väninnor med. Jag minns att Solveig hade en jättekastrull hon gjorde äggosten i, av nymjölkad mjölk och nyplockade ägg.

justlovetobake sa...

Lilltips...från en Bohuslänsk öbo. Koka upp mjölken först, sen häller du i äggsmeten... På så sätt sparar man ca en halv timme i tid och man slipper röra. Det viktigaste är att äggsmeten inte kokar för då blir äggosten hård...

Daisy sa...

Huvvaligen, så har jag gjort en gång och då blev det äggröra eftersom äggsmeten inte hann binda mjölkproteinet! Det var bara att hälla ut och göra om. Så jag rör nog vidare...