tisdag 28 september 2010

Isländskt matbröd

Detta är ett matbröd som blir ganska sött och kompakt. Det är ganska fiberrikt men pröva gärna att byta ut mjölsorterna, se bara till att vikten stämmer. Pröva också att minska på sockermängden om du vill ha ett mindre sött bröd, men minska inte för mycket, brödet förlorar sin färg och karaktär då. Alternativ 1 är ursprungsreceptet som jag fått det, alternativ 2 är ett eget recept med betydligt mindre mängd socker och krossad säd som ger ett gott tuggmotstånd samt lite linfrön som alltid är bra. Detta bröd blir mindre mörkt.

Alt 1:
  • 1,5 kg rågsikt
  • 0,3 kg grovt rågmjöl
  • 0,8 kg grahamsmjöl
  • 0,6 kg socker
  • 2 msk salt
  • 1 påse torrjäst
  • 2 liter mjölk
  • ev 2-3 dl vatten
  • ev 2 msk stött kummin, anis eller fänkål
Alt 2:
  • 0,8 kg grahamsmjöl
  • 0,3 kg grovt rågmjöl
  • 0,3 kg kornmjöl
  • 0,2 kg Saltå 4-kornskross
  • 1,0 kg vetemjöl
  • 0,5 dl krossat linfrö
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,2 kg socker
  • 2 msk salt
  • 1 påse torrjäst för söta degar
  • 2 liter mjölk
  • 3 dl vatten
  1. Blanda allt mjöl med socker, salt och torrjäst samt ev kryddor i en STOR bunke.
  2. Tillsätt all vätska och rör runt med en slev, eller med hela näven om du gillar att gegga ner dig. Smeten ska vara ganska lös, som havregrynsgröt ungefär. Här måste du antagligen ta hjälp av närmaste fysiskt starka person.
  3. Fyll 6 st 1,5-liters mjölkförpackningar med lika mycket deg i varje. Förslut och häfta ihop med häftapparat el tejpa med papperstejp.
  4. Lägg in kartongerna i ugnen men inte för tätt och grädda dem i 100° i 12 (tolv) timmar.
  5. Ta ut bröden och låt dem vila i 30 min innan du öppnar förpackningen.
Frys med fördel i kartongen. Brödet med sin sötma är godast att äta med en skiva ost.

Notera: Gör inte degen i hushållsmaskin, degen är för stor och tung!

Om du fryser brödet i kartongerna kan brödet bli lite kletigt utvändigt när du tinat det. Det försvinner om det får ligga fritt en halvtimme innan du lägger det i en plastpåse.

Receptet kan du hämta här:   

2 kommentarer:

Goda smoothies sa...

Kommer ihåg när en kompis baka detta eller något liknande, passade utmärkt till soppan!

Kan tilllägga att det var tomat soppa.

Elina sa...

Spännande recept. Blir till att testa nästa gång. Tack för de trevliga bilderna också!