onsdag 11 augusti 2010

Herman - en vandrande vänskapskaka

Herman är en synnerligen sympatisk bekantskap, han står och bubblar så hemtrevligt i drygt en vecka för att sedan sprida en hemtrevlig hembakad doft i grannskapet. Dessutom smakar han förträffligt med en anings touch av hembakat bröd.

Herman är av en annan anledning särskilt välkommen hemma hos mig, för Herman är ett släktnamn på min pappas sida; min farfar och farfars far hette Herman i tilltalsnamn, min far, bror och hans son heter (far hette) Herman i andranamn.

Min Herman-smet fick jag av min syster i december 2009. Då gjorde jag en sats varav jag sparade en del i frysen. Det är nu denna frysta del som jag för två veckor sedan gjorde en ny sats, men jag tror inte att den frysta Herman gjorde någon särskilt stor nytta i min smet. Så jag fryser nog ingen del den här gången för det är lika lätt att starta en ny sats.


  • Dag 1
    • Du får Herman av en vän
  • Dag 2-3
    • Rör om några gånger per dag
  • Dag 4
    • Tillsätt:
    • 2,5 dl mjölk
    • 2,5 dl vetemjöl
    • 2,5 dl socker
  • Dag 5-8
    • Rör om några gånger per dag
  • Dag 9
    • Som dag 4, dela sedan i 5 delar (ca 2 dl), baka med en del, spara med en del och ge bort tre delar.
  • Dag 10
    • Baka en kaka med en del Herman-smet med hjälp av något av recepten som följer med beskrivningen.
Kaka nr 2 gjorde jag så här:
  • en del Herman
  • 1,5 dl olja
  • 3 ägg, gärna ekologiska
  • 2,5 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • rivet skal av 1 apelsin
  • 100 g flagad mandel
  • 2 msk färska lavendelblommor 
Jag rörde ihop allt och hällde i en smord och bröad avlång form. In i ugnen i 175° i 1 timme. Resultatet blev såhär:

Receptet på Herman-smeten samt fem kakrecept kan du hämta här: