måndag 29 mars 2010

Bohuslänsk äggost

Inte en påsk utan äggost! Ljuvligt mild i smaken och med sötsyrlig rårörd svartvinbärssylt till. Jag är uppväxt med äggost då min mamma tidigt lärde sig av en väninna hur man gör. Det är dock en sak som förbryllar mig: mamma växte upp i Sundsvall och väninnan bodde i Östersund. Hur i hela friden kom de på tanken att göra denna bohuslänska rätt? Nåväl, här är receptet.

  • 4 liter standardmjölk
  • 6 dl gräddfil
  • 12 ägg
  • 2-3 msk socker + 0,5 tsk vaniljsocker
  • en äggostform (eller en stor sil)
På långfredagen häller du i en stor kastrull (på minst 6 liter) mjölken. Knäck äggen i en stor skål. Häll i gräddfilen i skålen och vispa ihop äggsmeten. Häll äggsmeten i kastrullen och rör runt så allt blandas.


Ställ kastrullen på lagom stor platta på drygt medelvärme. Nu kommer den jobbiga delen av tillredningen: med en rakändad slev rör du hela tiden i botten av kastrullen, annars fastnar det lätt och blir bränt. Rör hela tiden tills du ser att massan koagulerar - massan ser ut att skära sig och det blir små klumpar. Detta tar ca 30-40 min.


När massan börjat skära sig rör du vidare i ett par minuter för att sedan dra av kastrullen från värmen. Lägg då på ett lock och låt kastrullen stå ifred i en kvart.


Nu till den pilliga delen: med hålslev tar du upp äggostmassan och fördelar ut i ett ca 2 cm tjockt lager i äggostformen, som du ställt på en bricka eller ett fat. Strö över lite vanilj/sockerblandning.


Fortsätt på samma sätt tills massan är slut. Ur hålen på formen rinner så sakteliga vasslen ur och ner på brickan/fatet. Täck alltihop med plastfolie och ställ kallt över natten. Titta till äggosten ett par gånger så att inte vasslen rinner över brickan/fatet.


På påskaftonen ska du stjälpa upp äggosten på ett fat. Det gör du lättast genom att lägga fatet ovanpå formen och sedan försiktigt vända på hela kalaset.

Serveras med rårörd svartvinbärssylt eller din egen favoritsylt, dock rekommenderar jag en sötsyrlig sylt eftersom det kontrasterar så bra till den milda äggostsmaken.

PS Har du ingen äggostform kan du använda en stor sil istället. Det blir inte lika snyggt, men...

Äggostformen jag använder är köpt på Boyesen (e d) i Kungälv för 30 år sedan. Idag är det svårt att få tag på nya formar men det går! Här eller här kan man beställa en klassisk stjärnformad äggostform i plast.
,


Läs även andra bloggares åsikter om

söndag 28 mars 2010

Recepthimmel - nu som webbsajt

Det räcker ju inte med att jag ska ha en svensk och en engelsk receptblogg, naturligtvis måste jag ha en webbsajt (hemsida) också. Den har egentligen funnits ett tag, redan innan jul påbörjade jag den i webdesignprogrammet iWeb men eftersom sidan blev så tungladdad med alla bilder så har jag valt att göra om den och nu med Googles förträffliga webbplatsbyggarapplikation.

Än så länge finns där bara ett fåtal recept men jag kommer att fylla på allteftersom. Det tar tid att bygga upp en hemsida, särskilt med tanke på att jag är så noga med att det ska bli snyggt. Dessutom vill jag att alla recept ska kunna skrivas ut och utskrivbara recept gör sig inte av sig själv, dem måste jag tillverka. Och så vidare...

Adressen till webbsajten är recepthimmel.webb.se

måndag 1 mars 2010

Surt är sunt

I söndagens G-P står en artikel om hur nyttigt det är att äta syrade grönsaker. Du minns kanske mitt tidigare inlägg om att jag gjort en burk surkål, i november. Den blev mycket god men litet för salt. Idag återstår endast denna lilla burk som jag ska använda när jag gör Hairy Bikers' transsylvaniska kåldolmar. Återkommer med recept och bild på det.






 I artikeln står det om just surkålens nyttiga verkningar:
  • Innehåller C-vitamin, antioxidanter och B-vitaminer, bland annat B12
  • Ger lågt GI till hela måltiden
  • Gör maten mer lättsmält
  • Gör att laktosintoleranta kan äta mjölk
  • Ökar upptaget av mineraler som järn och zink men även vitamin A och jod
  • Hjälper de goda magbakterierna
  • Bekämpar sjukdomsalstrande bakterier
Så go'vänner, gör dig en burk surkål, baka bröd med surdeg, ät yoghurt och filmjölk och bjud familjen på isterband till middag så gör du både ditt matsmältningssystem och resten av kroppen en tjänst!