tisdag 15 december 2009

Cookies med aprikos och choklad

Ljuvligt sega med rustik havre- och chokladsmak. En bra julklapp får du om du gör som på bilden. Tänk bara på att lägga chokladen separat eftersom den ska blandas i sist.
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 3 dl havregryn
  • 100 g hackade torkade aprikoser
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 200 g mjukt smör
  • 100 g hackad mörk choklad
Blanda alla ingredienser med mjukt smör och rör ner chokladen. Dela degen i två bigar och forma till 15 cm långa längder. Kyl i en timme.

Sätt ugnen på 175 grader. Dela varje längd i 15 bitar och forma till runda kakor. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 12-14 min.

Recept och bild från Allt om mat.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annas julköttbullar

Familjens favoritköttbullar ska innehålla kryddpeppar för att få bli kallade julköttbullar.

  • 1 kg fläskfärs, ej för mager
  • 1,5 dl ströbröd
  • 4 dl vatten
  • 3 msk riven lök
  • 4 tsk salt
  • 1,5 tsk mald kryddpeppar
  • 0,5 tsk nymald vitpeppar
  • 1 tsk fransk senap
Blanda först alla ingredienser utom vattnet. Tillsätt vattnet och blanda smeten väl. Trilla små jämnstora köttbullar och stek dem på medelvärme i smör.

Pers supergoda korv

En korv som väl inte har så mycket med julen att göra, men vad gör väl det - god är den ändå. Receptet har jag fått av min bror som är mycket förtjust i smakrik mat.

  • 3 kg fett bogfläsk eller fläskfärs
  • en knippe persilja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • 2,5 dl vatten
  • 3 m fjälster
Mal bogfläsket i köttkvarn. Blanda alla ingredienser väl. Fyll fjälstren. Det går lättast med maskin. Knyt bomullssnöre på lagom avstånd för att få korvarna jämnstora.

Lägg korvarna i en ugnsfast form, häll lite vatten i botten på formen och pensla korvarna med olja. Stek i ugnen 35 min i 200 graders värme.

Chokladdoppade mandelmassekulor

image14Färga en bit mandelmassa eller marsipan med ganska mycket hushållsfärg. Dela biten i mindre munsstora bitar. Rulla varje bit till en kula.

Smält blockchoklad i vattenbad. Doppa varje mandelmassekula i chokladen och lägg kulan på smörpapper. Låt stelna. Förvara i burk med tättslutande lock.

Vill du få lite mer att tugga på kan du blanda i hackad mandel innan hushållsfärgen tillsätts.



I år (2009) gjorde jag en ny variant av mandelmassekulorna. Jag färgade en tredjedel var i grönt och rött, kavlade ut de tre delarna till lika stora (nåja) fyrkanter och la på varann. Överst smält blockchoklad och lite hjärt-strössel. När chokladen stelnat skar jag hela kakan i rutor. Smidigt!


julavdelare

Knäckebröd

Det tar lite tid att baka sitt egna knäckebröd men det har man igen efteråt. Se till att du har din make/maka/vän/mamma/syster/bror eller annan favoritperson med dig vid baket. Det blir inte bara trevligare, det går så mycket lättare om en kavlar kakorna och den andre gräddar dem.
Knäckebrödet håller sig bäst i ugnen där det håller sig torrt. Men glöm för allt i världen inte att ta ur knäckebrödet innan du ska använda ugnen nästa gång!


  • 50 g smör eller margarin
  • 1 liter vatten
  • 50 g jäst
  • 4 msk sirap
  • 1 msk salt
  • 1 liter rågmjöl
  • 1 liter grahamsmjöl
  • 0,5 liter vetemjöl special
Smält smöret i en kastrull, häll i vattnet och låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Lös jästen i lite av vattnet, häll sedan i resten. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen smidig, gärna 10 min i maskin. Låt jäsa till dubbel storlek.

Dela degen i 32 bitar. Arbeta ihop varje bit till en rund bulle och kavla ut, först med vanlig kavel och sedan med kruskavel. Kakorna ska vara mycket tunna.

Grädda på varm plåt. Har kakorna blivit riktigt tunt utkavlade räcker det med en gräddningstid på 2 min på översta falsen i 275 grader.

Före gräddning

Högst upp i ugnen

Färdiggräddade
Det gör inget om kakorna inte blivit så hårda för när du förvarar dem i ugnen så blir de hårda där.

Saffranspannkaka

Detta är en gotländsk specialitet som äts med vispad grädde och salmbärssylt. Eftersom jag inte vet vad salmbär är så använder jag färska jordgubbar som jag mixar med lite socker.

Koka en lös gröt av 1,5 dl rundkornigt ris, 3 dl vatten, 0,5 tsk salt och 8 dl mjölk. Låt gröten svalna lite.

Blanda ner 2 msk sirap, 0,5 g saffran, 1 dl hackad mandel och 3 ägg. Grädda i smord låg form 30 min i 200 grader.

Mandelchoklad

Lättgjort godis som påminner lite om Fazer's Wienernougat.
  • 250 g mjuk nougat, Odenseimage16
  • 150 g mörk blockchoklad
  • 100 g rostad flagad mandel
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält samman nougat och choklad i vattenbad. Ta från plattan. Rosta mandeln mitt i ugnen, ca 5-6 min tills den fått fin färg. (Du kan också köpa färdigrostad!)

Rör ner mandeln i nougat/chokladblandningen. Häll upp i ischokladformar med hjälp av två skedar. Ställ kallt att stelna. Förvara i burk med tättslutande lock.

Recept från Allt om mat's julnummer 1992



Enkla mozartkulor

Skär en bit (ca 200 g) Odense nougat i ca 1 cm stora kuber. image15
Knåda en bit (ca 500 g) marsipan mjuk och dela i bitar på ca 3 cm. Tumma ut varje marsipanbit till en rundel, lite tunnare kring kanterna än på mitten. Lägg en nougatbit mitt på och vik marsipanen runt och nyp ihop. Forma till en kula.

Smält blockchoklad - mörk eller ljus - i vattenbad. Stick en tandpetare i kulan som du håller i medan du täcker hela kulan med choklad. Hjälp till med en sked om det behövs. Lägg på smörpapper och ställ kallt att stelna.

Dekorera gärna med lite smält choklad i avvikande färg som du ringlar över eller med silverkulor eller något annat snyggt.

julavdelare

Mörk chokladfudge

Choklad!! Mycket onyttig - men den smälter så gott i munnen...
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl mörk sirap
  • 50 g smör
  • 2 msk glykos
  • 100 g 70%-ig choklad
  • smörpapper
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och sätt i en termometer. Låt koka på svag värme till 120 grader. Rör då ner smör och glykos. Låt koka 1 min. Ta av från värmen och lägg i bitar av chokladen så att de smälter. Rör om och häll upp i smörpappersform 20x30 cm. Ställ kallt att stelna. Skär i bitar. Förvara svalt i burk med tättslutande lock.

julavdelare

Dutournier's chokladtryffel

Lättgjord och inte så fet! image13
  • 200 g mörk choklad
  • 2 msk smör
  • 2 msk starkt kaffe
  • 1,5 dl siktat florsocker
  • 1 msk creme fraiche 34%
  • ev 1-3 tsk armagnac, konjak eller likör
Smält chokladen i vattenbad. Blanda i creme fraiche, kaffe, florsocker, smör och ev smaksättning. Rör om väl och ställ i kylen ca 30 min tills smeten stelnat.

Rulla lagom stora kulor av massan och rulla dem därefter i kakao och lägg på smörpapper för att åter igen kylas.

Du kan också använda en kaksprits och spritsa ut små snygga toppar på ett smörpapper. Kyl topparna sedan.

Förvara i burk med tättslutande lock i kylskåp.


julavdelare

Gertruds kaka

En kaka för dig som älskar kombinationen choklad-apelsin. En lite udda kaka som inte innehåller något mjöl utan ströbröd. Kakan kan då bli glutenfri med glutenfritt ströbröd.
  • 4 ägg
  • 3 dl socker
  • 100 g mald mandel
  • 1½ dl ströbröd, ev glutenfritt
  • rivet skal av 1 apelsin
  • 125 g smält smör
  • 1 dl grädde
  • blockchoklad
Dela äggen, rör äggulor och socker fluffigt. Blanda mandeln med ströbrödet och apelsinskalet. Rör ner smör och grädde i ägg-/sockersmeten. Tillsätt ströbrödsblandningen.

Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten. Häll i bröad springform. Grädda i 175 grader ca 1 timme.

Stjälp upp kakan varm på ett fat. Riv chokladen grovt och strö över den varma kakan. Bred ut chokladen eller låt den kallna som den är.

Kakan är mycket hållbar och saftig länge.


Saffransskorpor


Läckert frasiga skorpor som mer är som kakor. Saffranssmaken höjs av vaniljsockret.
  • 200 g smör eller margarin
  • 1,5 dl råsocker
  • 1 dl socker
  • 4 ägg
  • 1 kuvert saffran
  • 1-2 msk hett vatten
  • 7 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 200 g flagad, rostad mandel
Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget, rör om mellan varje ägg. Stöt ev saffranet, lös det i lite hett vatten och vänd ner i äggblandningen.

Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner i äggsmörblandningen till en lös smet/deg. Rör ner mandeln och blanda väl.

Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i fyra lika stora delar. Rulla ut varje del till en längd och lägg längderna på bakpappersklädd plåt.

Grädda i ugnens mitt i ca 10 min. Sänk till 175 grader och grädda vidare i 15 min.

Ta ut och skär i skivor. Lägg på plåtar igen med snittytan uppåt och torka i ca 40 min i 100 grader. Låt gärna skorporna vara kvar i ugnen i några timmar efter att du stängt av.
Förvara i burk med tättslutande lock.

Fruktkaka

Traditionsenligt gjorde mamma den här kakan inför varje jul. Och traditionsenligt varje jul var det ingen som åt av den. Undrar varför...
  • 210 g smör
  • 2½ dl socker eller brun farin
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • skalet av 1 citron
  • saften av ½ citron eller 3 msk sherry
  • 1 påse syltade apelsinskal
  • ev 1 påse suckat
  • 3 dl blandat russin, dadlar, fikon, katrinplommon, allt hackat
  • 1 dl mandel eller nötter, allt grovhackat
Rör rumsvarmt smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen ett i taget, rör om bra emellan. Blanda i rivet citronskal samt saft eller sherry.

Blanda frukten och mandeln med mjölet och tillsätt i smeten. Rör om väl.

Lägg smeten i väl smord och bröad avlång form. Grädda i 200 grader 50-60 min. Täck med bakplåtspapper de första 15 min.

Låt svalna i formen. När du förvarar kakan kan du eventuellt fukta en handduk med konjak och linda in kakan i den, linda sedan aluminiumfolie ytterst. Annars duger säkert en plastpåse bra!

Kakan mår bäst av att ligga några dagar innan den äts.

julavdelare

Saffranskakor med apelsin och mandel

Kombinationen av saffran och apelsin är en riktig höjdare!
  • 150 g smör
  • 4 dl mjölkimage12
  • 2 pkt saffran
  • 1/2 tsk salt
  • 50 g jäst
  • 1 ägg
  • 1 1/2 dl vit sirap
  • ca 16 dl vetemjöl
  • 250 g mandelmassa
  • rivet skal av 1 apelsin
  • 75 g smör
  • 1 ägg
  • 2 msk pärlsocker
  • 25 g mandlespån, ca 1/2 dl
Smält smöret och tillsätt mjölken och låt blandningen bli 37 grader. Tillsätt saffranet. Om saffranet inte är pulvriserat, stöt det i en mortel tillsammans med saltet. Häll i en del av degvätskan i morteln.

Finfördela jästen i en bunke och tillsätt degvätskan. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt ägg, vit sirap och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig. Strö över vetemjöl och låt jäsa under bakduk i ca 40 min.

Riv mandelmassan grovt och apelsinskalet fint. Blanda med smöret. Kavla ut degen till två rektanglar 50x35 cm. Fördela och bred ut fyllningen. Rulla ihop längs långsidan och skär ca 12 bitar av varje rulle.

Kläm fast ett bakplåtspapper i bottnen på två formar med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Smörj kanterna. Ställ bullarna glest i formarna. Låt dem jäsa ca 30 min. Sätt under tiden på ugnen på 200 grader. Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker och mandelspån. Ställ ugnsgallret med kakorna på ugnsbotten och grädda ca 35 min.

Recept och bild från Allt om mat's julnummer 1992


julavdelare

Sötstark senap

Jan Boris-Möller lagade julmat i ett tv-program för en massa år sedan. På repertoaren fanns bland annat den här vrålstarka söta senapen. Jag säger bara - inte en skinkmacka utan den här senapen!!
  • 1 dl Colmans senapspulver
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk vinäger, valfri
  • 1 msk vatten
  • 2-3 msk gräddfil eller creme fraiche
Vispa först ihop allt utom gräddfilen som sedan rörs ner lite i taget.
Skall stå en vecka innan den kan avnjutas fullt ut.

julavdelare

Rödkål på mammas vis



Min mamma gjorde rödkålen utan de sedvanliga kryddorna i. Istället är det vitpeppar i stora mängder som ger smaken. Det gör att den här rödkålen är något man längtar efter och gärna tar mer av.

  • 2 kg rödkålshuvud
  • 4 syrliga äpplen
  • 2 stora gula lökar
  • margarin eller smör
  • 1 msk salt
  • ½-1 dl sirap
  • 2 dl sammanlagd mängd rödbetsspad, saft, vinäger+vatten eller annat syrligt
  • nymald vitpeppar
Strimla kålen fint (ej stocken). Skala äpplena och skär i klyftor. Hacka löken. Smält matfettet och bryn kålen. Tillsätt äpplen, lök, salt och sirap. Rör om och späd med vätskan. Låt kålen sjuda under lock på svag värme tills den är mjuk, ca 45-60 min. Rör om i botten ibland så det inte bränns vid.

Ta av locket mot slutet och rör ner nymald vitpeppar efter smak. Ha i lite i taget tills du får en tydlig vitpepparsmak, det får gärna hetta lite. Låt vätskan koka in.


julavdelare

torsdag 3 december 2009

Annas kanelcookies med äpple och vit choklad





  
Recepthimmels eget recept. Ursprungsreceptet finns också i bloggen.
  • 1 dl socker
  • 1 dl farin
  • 3 dl havregryn
  • 3 dl (180 g) vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk mald kanel
  • 200 g mjukt smör
  • 1 ägg
  • 100 g hackade torkade äppelbitar (finns bland lösviktsnaturgodiset)
  • 100 g hackad vit choklad
Blanda socker, farin, havregryn, vetemjöl och kanel i en bunke. Finfördela smöret med fingrarna. Blanda ner ägget, äppelbitarna och chokladen och rör ihop snabbt till en deg. Dela degen i två bitar och forma till 15 cm långa rullar. Kyl i 1 timme.

Sätt ugnen på 175°. Dela varje längd i 16 bitar. Lägg varje bit på bakpappersklädd plåt och forma till runda kakor. Grädda mitt i ugnen i 15 min.

onsdag 2 december 2009

Dansk leverpastej

Redan som barn tyckte jag mycket om den här pastejen, trots att den har en tydlig leversmak. Leversmaken kan dämpas genom att man lakar ur levern i mjölk i ett dygn eller att man ökar mängden socker.
  • 500 g svinlever
  • 200 g späck
  • 2 små gula lökar
  • 5 rensade ansjovisar
  • 2 ägg
  • 1-3 tsk socker
  • salt, vitpeppar
Panad:
  • 150 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk eller gräddmjölk
Skölj levern, skär den och det andra i mindre bitar och mal i köttkvarn med finaste skivan. Gör panaden och låt den kallna. Arbeta in levermassan, uppvispade ägg och smaksätt väl med kryddorna. Häll smeten i folieformar och sätt på lock.

Frys pastejen rå och ta fram och tina en form innan du bakar den.

Baka pastejen i vattenbad i ugn 250 grader i ca 45 min.

julavdelare

tisdag 1 december 2009

Fyllda juläpplen

Ett mycket gott tillbehör på julbordet. Sötman från äpplena och sältan från baconet tillsammans med kryddpepparn blir en synnerligen delikat smakkombination.

  • 8 små röda äpplen
  • 1 paket bacon, strimlat
  • 1 finhackad rödlök
  • 3 krm mald kryddpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Fräs bacon och lök glansigt på låg värme tillsammans med kryddpepparn.

Kärna ur äpplena med äppelpipa. Har du ingen får du försöka göra ett hål med hjälp av potatisskalaren som du vrider runt om kärnhuset och drar ut.

Ställ äpplena på ett ugnssäkert smort fat och fyll dem med det frästa.

Baka äpplena mjuka i ca 15 min.

Recept från Allt om mats julspecial 2006