lördag 17 oktober 2009

Julens favoritdryck

Nä, än är det för tidigt att prata om julen men det finns ett och annat moment som gör att jag måste det. I år har jag nämligen tänkt att göra min egen Dunderglögg enligt recept som finns att hitta överallt på nätet.

Syster min har gjort glöggen i flera år och tycker att den är så himla god så jag måste nog... Grunden är 5 liter svagdricka, köpt i dunk - ingen annan är bra (säger systern). Fast jag som har nära till Falbygdens ost, där man säljer god enbärsdricka, funderar på att ta hälften enbärsdricka och hälften svagdricka. Enbärsdricka är ju godare än svagdricka...

Annars duger Blossa lättglögg bra!

söndag 11 oktober 2009

Maja's äppelskinka

En mycket god grytstek som passar bra såhär i äppeltider.

  • 1 kg färsk skinka eller utskuren kotlettrad
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 dl äppelcider
  • 1 dl kinesisk soja
  • 6 krossade enbär
  • 1 1/2 tsk torkad dragon
  • 1 tsk salt
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1-2 msk majsena
  • 3 äpplen och äppelcider
Först kokar Maja upp äppelcider i en kastrull tillsammans med vitlöksklyftan och löken som skalats och skurits i bitar. Hon tillsätter sojan och kryddorna.

När lagen har kokat upp lägger Maja i köttet med en termometer i och låter det koka under lock.

Under tiden skalar hon äpplena och skär dem i klyftor. Sedan lägger hon dem i en kastrull och häller på cider så det täcker. Äpplena får koka tills de nätt och jämnt är färdiga. Sedan får de svalna.

När termometern visar 70 grader plockar Maja upp köttet och skär det i tunna skivor som läggs på ett fat tillsammans med äppelskivorna.

Maja mäter upp skyn och späder med buljong till 8 dl. Grädde och majsena blandas till en redning och vispas ned i skyn. Såsen får koka upp under vispning och sen sjuda i 5 min tills den är simmig.

Servera gärna skinkan tillsammans med potatis och kokt brysselkål.

lördag 10 oktober 2009

Morotssoppa med sting



Den här soppan är vanebildande god, färggrann och lättlagad. Laktovegetarisk.


  • 1 finhackad gul lök
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk timjan, torkad
  • 1,5 tsk paprikapulver
  • 1 msk smör eller olja
  • 13 dl grönsaksbuljong
  • 1 burk krossade tomater
  • 250 g grovrivna morötter
  • 0,5-1 dl röda linser
  • 0,5 tsk sambal oelek
  • 1,5-2 dl grädde
  • salt, peppar
  • till servering västerbottenost
Värm smör eller olja i en kastrull (större än 2 liter) på drygt medelvärme. Lägg i lök, vitlök, timjan och paprikapulver och fräs under omrörning några minuter.

Häll i buljong, krossade tomater, morötter, linser och sambal oelek. Rör runt, lägg på lock, sänk värmen något och låt sjuda i 20 min. Rör om några gånger eftersom linserna gärna fastnar i botten. Strax innan soppan ska serveras häller du i grädden och smakar av med salt och peppar.

Till soppan serverar du grovriven västerbottenost som var och en får lägga i sin sopptallrik. Ett nybakat osötat bröd är gott till.

tisdag 6 oktober 2009

Kryddig och supersaftig ugnsstekt kalkon på Nigellas vis

Om du gillar stora maffiga middagar som tar lång tid att förbereda och tillaga, då är detta perfekt för dig!

Nigella lagade denna enorma kalkonmiddag i svensk TV den 4 januari 2007 och det såg så gott ut att jag snabbt googlade fram receptet.

Då kalkonmiddagen består av flera delar så skriver jag inte ner recepten här utan bara själva "matsedeln". Receptet kan du skriva ut som pdf-fil.

Recepten är fritt översatta av mig.

  • Kryddig och supersaftig ugnsstekt kalkon
  • Brödsås
  • Perfekt stekt potatis
  • Kryddpepparsås
  • Lönnsirapglaserad palsternacka
  • Rödare-än-röd tranbärssås

Fattiga riddare

  • 1 tolvöres vetebröd
  • 2 msk mjöl
  • 7,5 dl mjölk
  • 0,5 tsk kanel
  • 2 msk socker
  • 2 ägg
  • 3 msk smör
Vetebrödet skäres i skivor. Vetemjöl, ägg och kryddor vispas tillsammans med mjölken. I denna smet läggas brödskivorna och få ligga, tills de äro mjuka. De stekas därefter vackert bruna på båda sidor.
Serveras varma med sylt.

Ja, så här står det i Hemmets kokbok från 1916. Min farfars syster Gerda gick i husmorsskola 1917 och köpte då kokboken för 4 kr och 75 öre. I boken finns många recept på mat vi äter även idag, men också många gamla okända. Eller vad sägs om Sachsisk mjölrätt, Märgpudding eller Skarpskyttar.